DUURZAAM OP REIS MET…

JASMIJN

We vinden het erg interessant om te horen en te zien hoe duurzaam families op reis gaan. Want hoe bewust gaan we eigenlijk al op vakantie? En welke landen zijn al heel goed bezig? In dit onderdeel lees je meer over de ervaringen tijdens het reizen. Dit keer vertelt Jasmijn onder andere over hun verblijf op Bali en hoe zij dit hebben ervaren.

Hoi! Wat leuk je te ontmoeten. Wie ben je en waar zijn jullie op reis geweest?
“Selamat Pagi! Het is hier nu ochtend op Bali. Momenteel bevinden we ons al een halfjaar op Bali met ons gezin (Bram, Jackie en mijn man Steven). Vorig jaar hebben wij een rondreis gemaakt van 100 dagen. Hierbij begonnen wij in Kuala Lumpur, vervolgd door een maand Bali, 10 dagen Sydney, 6 weken Nieuw-Zeeland en we sloten reis de af op Fiji. Dat zijn de grote reizen met kinderen tot nu toe. Verder gaan we graag naar Oostenrijk (hier hebben wij een vaste caravan). En eigenlijk ieder ander moment die we hebben proberen we avonturen te maken.”

 

We investeren in kwalitatief goede producten waardoor je hier veel langer gebruik van kunt maken tijdens je reis.

Hoe bereiden jullie je voor op een (duurzamere) reis? Pakken jullie bijvoorbeeld thuis al bewust in?

“We proberen met zo min mogelijk te reizen. De reis met veel verschillende soorten klimaten hebben we kunnen doen met twee koffers. Ik heb veel multifunctionele kleding gekocht voor beide kinderen. Soms een wat duurdere stof, maar hierdoor hoef je minder te wassen en gaat het langer mee. Om heel overzichtelijk in te pakken koop ik vaak dezelfde kledingstukken voor de kinderen. Mijn man en ik dragen ook vaak vooral functionele kleding. Allemaal 1 paar wandelsneakers mee en 1 paar sandalen.

Je kunt ook vaak producten vinden die multifunctioneel zijn of klein. Een zonnebrand stick is klein en gaat langer mee dan bijvoorbeeld een spuitbus waarvan je de helft in de lucht spuit. Allemaal een goede thermosfles in plaats van meerdere die net niet helemaal fijn werken. We investeren in kwalitatief goede producten waardoor je hier veel langer gebruik van kunt maken.

Wat laten we thuis? Zo veel mogelijk speelgoed, overtollige kleding en al het onnodige. En gedurende de reis laten we vaak spullen achter voor locals die we zelf niet meer gebruiken.”

Houden jullie bij het zoeken naar een reisbestemming rekening met de duurzaamheid in het land?
“Momenteel wonen we op een vaste plek in Canggu. Deze plek hebben wij gekozen omdat hier voldoende aanbod is voor internationale scholen. We hebben een scooter waarmee we eigenlijk overal naartoe gaan. Fietsen is hier helaas geen optie. We merken dat Bali op dit moment eigenlijk zo vol toeristen zit dat het voor de lokale bevolking niet bij te houden is. De inkomensverschillen zijn enorm. Waar de expats in hun mooie villa al hun eten laten bezorgen (veel verpakkingsmateriaal), komt de lokale bevolking amper rond. Laat staan dat zij kunnen nadenken over duurzaamheid. Afval wordt gewoon in de rivieren gegooid en er zijn nauwelijks vuilstortplaatsen. Wel zie je kleine organisaties waar je bijvoorbeeld je glas kunt inleveren en kleine zaakjes waar je verpakkingsvrije producten kunt kopen. Dit proberen wij zelf wel te gebruiken. Ook zijn er wel eens dagen waarbij je kunt helpen met een ‘beach clean up’. Maar de mate waarin wij in Nederland duurzamer kunnen leven, is hier toch wel lastiger.

De kinderen zitten wel op een hele ‘groene’ school. Daarbij wordt ook heel veel aandacht gegeven aan natuur en duurzaamheid. Een ander groot verschil met de vorige jaren is dat steeds meer villa’s of hotels zijn uitgerust met waterdispensers. Hierdoor is er minder afval van waterflessen.”

 

“We merken dat Bali op dit moment eigenlijk zo vol toeristen zit dat het voor de lokale bevolking niet bij te houden is. De inkomensverschillen zijn enorm. Waar de expats in hun mooie villa al hun eten laten bezorgen (veel verpakkingsmateriaal), komt de lokale bevolking amper rond.”

Hoe en waar hebben jullie de reis geboekt? Hebben jullie bijvoorbeeld gekeken naar eventuele compensaties voor de vluchten?

We vliegen meestal met KLM. Als ik de campagnes moet geloven doen ze heel veel aan compensatie. Uiteindelijk kiezen wij zelf dat we het vliegtuig pakken en dat zal denk ik nooit (of niet heel snel) heel schoon worden helaas. Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook niet zoveel weet over compensaties van vluchten, dus hier wil ik graag meer over weten.


Compenseren van je CO-2 uitstoot kan bijvoorbeeld via Trees for All. Op de website kun je berekenen hoeveel de uitstoot was voor je vliegreis. De berekende ‘uitstoot’ kun je vervolgens compenseren door bomen te doneren. Uiteraard is het nog beter om je uitstoot te reduceren om bijvoorbeeld te kiezen voor een duurzamer reisalternatief.
Jasmijn en gezin - Bali
Welk (ander) vervoer hebben jullie gebruikt? Waren er in de landen die jullie hebben bezocht bijvoorbeeld ook elektrische opties?

Hier op Bali gebruiken we het meest onze scooter. Deze rijdt helaas gewoon op benzine. Ik heb deze week voor het eerst een elektrische scooter gezien. Dat is uniek! Als we hier weer heen zouden gaan, wil ik graag kijken of dit een optie is. En fietsen is dus helaas geen optie in verband met de veiligheid.

Koningaap - Indonesie

Hoe was jullie verblijf tijdens het reizen? Hebben jullie ook gekozen voor een duurzame(re) accommodatie zoals bijvoorbeeld een homestay, eco hotel of een duurzame glamping?
“Wij hebben een vaste woning op Bali die wij huren. Soms maken we uitstapjes. Een daarvan was wel heel bewust naar een prachtig resort in het National Park. Hierbij reden enkel twee safariwagentjes op elektriciteit. Ze deden er hier alles aan om zo duurzaam mogelijk te zijn. Erg inspirerend!”

Hoe was jullie algemene ervaring in de bezochte landen? Waren deze landen al duurzaam bezig of juist helemaal niet?
“Kuala Lumpur, Sydney en enkele grote steden in Nieuw-Zeeland waren heel bewust met het scheiden van afval en duurzaamheid. We zagen bijvoorbeeld veel afvalbakken met verschillende opties. Eigenlijk waren de meeste grote steden erg bezig met duurzaamheid. Hotels, restaurants, parken, excursies, openbaar vervoer en andere projecten worden veelal breed uitgemeten. Maar als je gewoon naar de kleine dorpjes gaat zie je dit eigenlijk niet meer terug. Op Bali kom je dus sporadisch iets duurzaams tegen. En als je het ziet is het vooral in de expat community of in de grotere winkelcentra.”

Om drukte te vermijden kijken wij op reis altijd naar mogelijkheden om bijvoorbeeld op stap te gaan met een local of andere lokale activiteiten die we kunnen doen. Hebben jullie mooie activiteiten gedaan die je wilt delen?
“We zijn op Bali twee keer mee geweest met onze schoonmaakster Putu naar haar dorp. Hierbij sliepen we in een gastenhuis. Het was een erg afgelegen dorp, geen enkele toerist te vinden. We hebben hier samen met de kinderen meerdere ceremonies bij mogen wonen. Dit was super bijzonder! Qua drukte en kosten ook een aanrader want het was gratis en veel puurder. Je hebt veel toeristische tempels waar je een soort korte versie van een ceremonie kan bijwonen. Hier moet je dan al flink voor betalen.

Verder nog een aantal lokale activiteiten die je kunt doen zoals paardrijden met de kinderen, snorkelen met lokale vissersboten, vissen met lokale kinderen en lekker spelen op afgelegen strandjes.”

Onze ultieme tip:
“Ga lekker met je scooter uit de drukte. Gewoon toeren door de rijstvelden en dorpjes is eigenlijk het leukste om het echte Bali te zien. De toeristische bubbel is ook leuk, maar het echte Bali zie je meer als je naar de binnenlanden reist. Het kost niet veel en er is altijd wat te zien! (en ook heerlijk koel).”

Veel mensen krijgen hier op Bali ook een gratis souvenir: De ‘Bali Kiss’. Dit is wanneer je met je been tegen de uitlaat loopt haha.

Hebben jullie tijdens het reizen ook een uniek verantwoord souvenir kunnen vinden? Bijvoorbeeld een bijzonder product gemaakt door locals?
“Als je op Bali naar de toeristische winkeltjes gaat vind je veelal plastic ‘troep’. Mijn man en ik hebben ons eigen zilveren sieraad gemaakt. Ook wel toeristisch, maar je hebt wel een uniek en bijzonder souvenir. Ook heb ik samen met mijn zoontje ons eigen keramieken mok gemaakt. In de dorpjes zie je veel meer handgemaakte spulletjes.

Hoe kijken je terug op jullie reis? Hebben jullie nuttige tips voor mensen die ook (duurzaam) op reis willen?
“We kijken er fantastisch op terug! Het leuke van reizen is dat je zoveel gelijkgestemde tegenkomt. Je hebt vaak fijne en leuke gesprekken en je maakt herinneringen voor altijd. Wij geloven dat samen herinneringen maken het met meest waardevol is in ons leven.

Is het altijd comfortabel (met z’n vieren in een veel te kleine camper in Nieuw-Zeeland)? NEE. Is het lachen met je kind van 4 die een arm breekt in Nieuw-Zeeland? NEE. Zouden we het weer doen? JA! Ik geniet hoe ik met mijn dochter van 2 op de scooter rijd en zij vervolgens roept: MAMMIE, MONIE!! (ceremonie) of look baby ricefield (net gepland rijstveld). Hoe ik met mijn zoon aan het crossen ben door Canggu en we weer eens een local met zes honden op een scooter zie en we allebei in de lach schieten.

Al die ervaringen, het brengt ons als gezin alleen maar dichter bij elkaar. En je ziet als gezin hoe andere culturen leven. Dat is ook heel leerzaam en waardevol.”

 

 

 

Als jullie nog een keer naar een van de bezochte landen zouden gaan of een andere (verre) bestemming, zouden jullie dan (nog) meer rekening houden met duurzaam reizen?
“Stel dat we weer voor langere periode naar Bali zouden gaan, dan zouden we kiezen voor een minder druk gebied. Een plek waar de kinderen veilig kunnen fietsen en wandelen. Een plek waar je gemakkelijk met de locals kunt ‘blenden’. Want het leven hier in Canggu is echt een subcultuur.”

Indonesië reizen

Superbedankt Jasmijn voor je mooie inspirerende bijdrage. Erg leuk om te lezen hoe je ervaringen op onder andere Bali zijn geweest. Wil je nog iets kwijt of heb je nog handige tips?
“Er zijn nog zoveel dingen die we hebben meegemaakt. Maar ik heb me nu vooral even gefocust op hoe wij Bali hebben ervaren. Als we weer thuis zijn willen we ons oudste kind laten starten op een internationale school in Nederland. Dit biedt ons de mogelijkheid om te blijven reizen buiten de schoolvakanties. We kunnen hem dan tijdelijk op een internationale school zetten die hetzelfde programma volgt op de plek waar wij willen. Dus wanneer wij terug zijn gaan wij kijken of deze school iets voor hem is.”

Volg Jasmijn op Instagram of via Polarsteps voor meer inspirerende reisverhalen.

 

 

 

Ook je duurzame vakantie delen?

Wil je ook jouw (duurzame) reis delen? Superleuk! Stuur ons een berichtje en wie weet vertel jij hier binnenkort jouw verhaal.

andere blogs

 

Voer de bij bij

Voer de bij bij

Wist je dat wilde bijen de afgelopen 30 jaar met 75% zijn afgenomen? Dat is erg slecht nieuws! Want bijen zijn superbelangrijk voor onze voedselvoorziening. Tijdens de Nationale Zaaidag op 22 april voeren we samen de bijen bij.

Lees meer
Kidworks

Kidworks

Een kinderuitzendbureau? Gelukkig bestaat dat niet! Maar helaas komt kinderarbeid nog wel te vaak voor. Vooral in de katoenindustrie is dit aan de orde van de dag. Met de nieuwe campagne Kidworks vraagt Fairtrade aandacht voor katoenboeren en hun families.

Lees meer
Winkelmandje0
Er zijn geen producten in je winkelmandje
Verder winkelen