IN GESPREK MET…

MOENFESTIVAL

Bij de Wereldtrein vinden we het heel leuk om meer te lezen en te leren over duurzaamheid. We gaan daarom graag ‘In gesprek met’ bedrijven, merken en organisaties die bijdragen aan een betere wereld en die, wat ons betreft, alle aandacht verdienen om nóg meer impact te maken. Voor dit artikel spraken we met Josien van MoenFestival.


Hoi! Wat superleuk dat je met ons in gesprek wilt gaan over je duurzame onderneming. Wie ben je, waar werk je voor en wat doe je precies?
“Hoi! Ik ben Josien. Ik ben 37 jaar en woon samen met mijn man, onze drie kinderen (11, 9, 7) en een aantal lieve huis/tuin dierenvriendjes in Alphen a/d Rijn. Daarnaast ben ik eigenaar van MoenFestival en PandaYoga&Lifestyle.

Met PandaYoga&Lifestyle geef ik kinderyogalessen met een natuur/duurzaamheidsthema bij scholen, bso’s en musea. Leren over jezelf en over al het moois waar we mee samen mogen leven. Maar met dit artikel mag MoenFestival in de spotlights.

MoenFestival is hét festival voor een bewuste, natuurlijke en duurzame leefstijl. Twee dagen per jaar, een winter en een zomereditie, een inspiratiebron voor velen op het gebied van natuurlijk ouderschap, voeding & lifestyle en (spiritueel) bewustzijn. Op deze dagen kunnen mensen zelf voelen, proeven, horen en ervaren van de talloze mogelijkheden van een meer natuurlijke, duurzame en bewuste leefstijl. Wat past er bij jou? En waar kan jij anderen weer mee inspireren?

Er zijn deze dagen workshops, masterclasses, consulten, gezinsspeurtochten, wandelingen, concerten, kindertheater, stands met prachtige duurzame producten/diensten en een earth proof foodplein. Het is een inspirerende en verbindende dag voor jong en oud, midden in de Veluwse bossen.”

“MoenFestival is hét festival voor een bewuste, natuurlijke en duurzame leefstijl. Twee dagen per jaar, een winter en een zomereditie, een inspiratiebron voor velen op het gebied van natuurlijk ouderschap, voeding & lifestyle en (spiritueel) bewustzijn.”

Waar komt de passie en wil voor een duurzamer leven bij jou vandaan?
“Voor mij is het allemaal begonnen met de liefde voor onze hond. Door de band die wij hadden ben ik anders naar het leven gaan kijken. Naar de verhouding tussen mensen, dieren en de natuur. Dat wij als mensen een onderdeel zijn van het geheel, waarbij harmonie, balans en respect voor alles waar wij mee mogen samenleven heel belangrijk is. Dit maakt dat wij als gezin stap voor stap meer bewuste groene keuzes zijn gaan maken. Daarnaast ben ik ook altijd op zoek naar nieuwe inspiratie en mogelijkheden.

Mijn verlangen om ook anderen hierin te inspireren werd groter. Ik ben gestopt met mijn baan in de jeugdhulpverlening en ben verschillende opleidingen gaan volgen, zoals natuurvoeding, leefstijlcoach, kinderyoga en deugdenyoga. Dit kwam allemaal samen in mijn eerste bedrijf PandaYoga&Lifestyle, waarbij je leert over jezelf en over de verbinding met dieren en natuur.

Drie jaar geleden ben ik met mijn gezin naar het MoenFestival geweest. Ik was enorm verrast door de inspiratie, het prachtige aanbod en vooral ook de gemoedelijke en warme sfeer van het festival. Ik zei toen tegen mijn man “ooit wil ik ook zoiets prachtigs organiseren”. Een jaar later stond ik er als standhouder met de kinderyogalessen en nu ben ik zelfs eigenaar van het MoenFestival. Een droom die uitkomt om zoveel mensen met een missie samen te brengen, en met elkaar weer veel mensen te mogen inspireren.”

Warredal
Kun je iets meer vertellen over MoenFestival en hoe en waarom dit duurzame festival is opgericht?

“MoenFestival is dé plek om inspiratie op te doen over een natuurlijke, duurzame en bewuste leefstijl. Mensen willen vaak wel duurzamer leven en meer bewuste keuzes maken, maar voelen zich ‘overwhelmd’. Ze weten niet waar ze moeten beginnen of hoe dit past in hun drukke leven. Bij het MoenFestival kunnen zij op een heel toegankelijke manier kennis maken met de verrassende en veelzijdige mogelijkheden van een meer natuurlijke en bewuste leefstijl. Kom vooral zelf horen, proeven, zien, voelen en ervaren wat bij jou past. En van daaruit stap voor stap veranderingen toepassen in jouw dagelijks leven. Voor mensen die al veel groene keuzes maken is MoenFestival een geweldige plek voor verdieping, uitbreiden van mogelijkheden en verbinden met gelijkgestemden.”

Hoe het begon
“MoenFestival is in 2012 begonnen door Petra, de vorige eigenaar, als de Ouders Natuurlijk Beurs. Een plek om samen te komen voor jonge gezinnen, die de wens hebben hun kinderen zo bewust en natuurlijk mogelijk op te voeden. Zij konden daar nieuwe inspiratie opdoen bij verschillende workshops en lezingen, terwijl de kinderen lekker speelden. Mooie duurzame producten kopen bij verschillende stands en was ruimte om met elkaar te verbinden.”

Locatie en datum
“Het festival vindt dit jaar plaats op zaterdag 9 november 2024 op een nieuwe locatie. We maken gebruik van thema’s zodat het festival een brede doelgroep aanspreekt. De drie hoofdthema’s zijn: Natuurlijk Ouderschap, Voeding & Lifestyle en (Spiritueel) Bewust. Of je nu als jong gezin komt, samen met vriendinnen of met je partner, of je nu aan het begin van je duurzame leefstijl staat of hier al verder in bent, voor iedereen is er een passend aanbod.”

 

“Bezoekers kunnen een heerlijke, ontspannen en inspirerende dag, midden in de bossen van Elspeet verwachten. Het MoenFestival is voor jong en oud, en daarom heel kindvriendelijk.”

Wat kunnen bezoekers verwachten van MoenFestival? Is het voor iedereen toegankelijk?

“Bezoekers kunnen een heerlijke, ontspannen en inspirerende dag, midden in de bossen van Elspeet verwachten. Het MoenFestival is voor jong en oud, en daarom heel kindvriendelijk. De sfeer op het MoenFestival is warm, gemoedelijk en gezellig. Wandel over het groene festivalterrein, hoor het geluid van de vogels en zie de konijntjes huppelen, terwijl jij van activiteiten locatie naar activiteiten locatie loopt en onderweg de vele kramen bezoekt.

Er is een uitgebreid programma met maar liefst 85 programma onderdelen. Jij kan jouw festivaldag samenstellen naar eigen wens en verlangens. Alles is inbegrepen in de ticketprijs en kinderen hebben gratis toegang, dus ga vooral ervaren.”

Festival MOEN - kidsactiviteiten

Voor ieder wat wils
“Er zijn masterclasses over bijvoorbeeld kinderen in hun kracht, bewust ouderschap, orthomoleculaire voeding, voeding bij hoogsensitieve kinderen of human design. Workshops als een natuurlijke lotionbar maken, een uitgebalanceerde maaltijd samenstellen, duurzaam op reis gaan of rigoreus opruimen. Ga langs in de ProefTuin waar verschillende holistisch therapeuten jou ontvangen voor een miniconsult. Denk aan homeopathie, NEI therapie, voetreflex, kinesiologie of CranioSacraal therapie.

Fijn creatief bezig zijn met workshops als een vogelvoer schilderij maken, wol vilten, je eigen Durf Dieren bos maken en tekenen op suikerriet papier. Heerlijk luisteren of meezingen bij de poëtische concerten van Anouk & Yora of samen dansen bij de peuter/kleuter concerten van Fabrina. Ga naar het kindertheater van Koos de Koala of naar het Koos voorleesfeestje, waarbij Koos ons alles leert over zuinig zijn op de natuur.

Toe aan nog meer ontspanning, doe mee met yogalessen, geniet bij klankschaalconcerten of ervaar een blauwe lotus ceremonie. En ga natuurlijk langs bij de meer dan 80 stands met producten met een duurzaam verhaal, missie en visie. Aangeboden door gepassioneerde ondernemers.”

“Jij kan jouw festivaldag samenstellen naar eigen wens en verlangens. Alles is inbegrepen in de ticketprijs en kinderen hebben gratis toegang.”

Hoe gaan jullie te werk om MoenFestival zo duurzaam mogelijk te maken?

“MoenFestival is een en al duurzaamheid. Iedereen die onderdeel is van het festival of als bezoeker langskomt heeft de wens om iets bij te dragen aan een duurzame toekomst en daar anderen mee te inspireren.

Ook bij de organisatie van het festival zetten we alles op alles om het zo groen, duurzaam en natuurlijk mogelijk aan te pakken. De gehele catering is verrassend plantaardige catering, earth proof en waar mogelijk biologisch. Ook de aankleding van het festival proberen we met zoveel mogelijk gerecyclede materialen te doen, zoals slingers van kapotte kleding.

We moedigen aan om met de fiets of het openbaar vervoer te komen door ook de mogelijkheid van een pendelbus aan te bieden.”

Zijn jullie op dit moment of in de toekomst nog op zoek naar meer duurzame organisaties en/of ondernemers die aan MoenFestival kunnen deelnemen? Hoe gaat dit in z’n werk?
“Zeker! Wij vinden het geweldig als er steeds meer gepassioneerde organisaties en ondernemers aansluiten. We verbinden en inspireren elkaar en kunnen daardoor nog meer mensen kennis laten maken met de veelzijdige mogelijkheden van een bewuste, natuurlijke en duurzame leefstijl. Samen maken we MoenFestival tot een groot succes.

Organisaties of ondernemers die aan willen sluiten in ons prachtige aanbod kunnen een mail sturen naar: info@moenfestival.nl

“Het ultieme doel is om mensen 365 dagen per jaar te inspireren meer in harmonie te leven met elkaar, de dieren en de planeet. Waarbij mensen voelen welke (gelijkwaardige) plek zij mogen innemen in het grote geheel. En steeds meer mensen bewust gaan bijdragen aan een mooiere wereld.”

Wat hoop je nog meer te bereiken in de toekomst met dit festival? Wat is je ultieme doel met MoenFestival?

“De missie van Moen is om bewustzijn te creëren bij mensen over de keuzes die zij maken en de impact hiervan op hun eigen gezondheid, de relatie tot anderen en op dieren en de planeet. Door inspiratie en mogelijkheden aan te reiken, kan dit stap voor stap leiden tot verandering.

Verandering naar duurzamer, natuurlijker en bewuster leven gaat niet over dingen laten, maar juist over een verrijking. Het geeft veel plezier, voldoening en verbinding met jezelf, anderen en alles om ons heen.”

Heb je zelf nog tips en/of adviezen voor een duurzamer leven? Hoe ben  je hier zelf dagelijks mee bezig?

“Ik denk dat mijn grootste tip zou zijn, maak kleine stapjes zodat het behapbaar blijft. Probeer uit wat voor jou/jullie past. Dat is het succes voor blijvende verandering en uiteindelijk verrijking in jouw dagelijks leven. Want natuurlijker leven geeft zoveel energie, voldoening en plezier.

Ik sta dagelijks stil bij de keuzes die ik maak. Dit probeer ik zo bewust en natuurlijk mogelijk te doen, maar dat betekent zeker niet dat mijn keuzes altijd perfect zijn. Ook ik weeg af wat er mogelijk en passend is voor mij en mijn gezin. Zelf ben ik altijd nieuwsgierig en op zoek naar mogelijkheden, leuke tips en inspiratie. Want ook ik leer nog iedere dag!”

Zo leuk Josien, superbedankt voor je waardevolle bijdrage. We hopen dat we veel lezers hebben geïnspireerd. Ook wij zijn er 9 november bij met een Wereldtrein stand en leuke kinderactiviteiten. En geven we maar liefst twee keer de Duurzaam op Reis workshop!

Kom je ook? Kijk hier voor meer informatie en tickets. Of volg MoenFestival via Instagram voor meer duurzame inspiratie.

 

 

Ook je duurzame bedrijf of organisatie delen?

Wil je ook jouw inspirerende verhaal delen? Superleuk! Stuur ons een berichtje en wie weet vertel jij hier binnenkort hoe jij impact maakt.

andere blogs

 

Voer de bij bij

Voer de bij bij

Wist je dat wilde bijen de afgelopen 30 jaar met 75% zijn afgenomen? Dat is erg slecht nieuws! Want bijen zijn superbelangrijk voor onze voedselvoorziening. Tijdens de Nationale Zaaidag op 22 april voeren we samen de bijen bij.

Lees meer
Kidworks

Kidworks

Een kinderuitzendbureau? Gelukkig bestaat dat niet! Maar helaas komt kinderarbeid nog wel te vaak voor. Vooral in de katoenindustrie is dit aan de orde van de dag. Met de nieuwe campagne Kidworks vraagt Fairtrade aandacht voor katoenboeren en hun families.

Lees meer
Winkelmandje0
Er zijn geen producten in je winkelmandje
Verder winkelen